Hükümet yetkililerimiz ile görüşmelerimiz devam ediyor…

Vakfımız, kuruluşundan bu yana, her türlü ortamdan gece gündüz demeden, gerek ferdi, gerekse ahıskalılar dernekleriyle müştereken, başta Türkiye Cumhuriyeti yöneticileri ve hükümetler nezninde öncelikle part teşkilatlarıyla bunların yan kuruluşlarıyla bizim davamıza duyarlı günlük büyük gazetelerle ve köşe yazarlarıyla, yine ülkemizin saygın TV ve Radyolar haber ve bazı programlarında kendimizi tanıtmaya yönelik faliyet ve çalışmalarla,  öncelikle türkiyede yaşadığımız başta vatandaşlık ve ikamet sorunlarının çözümüne yönelik resmi girişimlerde bulunmaktadır.

Hükümetler nezninde yaptığımız resmi görüşme, ziyaret ve çabalarımız sonucunda ahıskalıların vatandaşlığa geçişleri sorunsuz sağlandı. Ancak bu güzel gelişme yanında vatandaşlığa geçiş için bekleme süresi  2 yıl dan 5 yıla çıkarıldı, vatandaşlık verilmesine rağmen, çalışma yasağı konulması ahıskalıları zor durumda bırakdı.

Resmi ziyaretlerde görüşülen temel Sorunlar ve amaçlarımız aşağıdaki gibi kısaca maddelenebilir.

1. Vatandaşlığa Geçiş Problemi

Girişimlerimiz ve görüşmelerimiz neticesinde 2009 Yılına kadar gelenler vatandaşlığa geçiş hakkı elde ettiler.. Bu tarihten sonra gelenler için malesef sorun devam etmektedir. Hatta vatandaşlığa geçiş için 2 yıl beklerken 5 yıla çıktı. Bu sorunun da giderilmesi için girişimlerimiz de devam etmektedir.

2. İkamet Problemi:

İkamet almak için başvuru süreci zorlaştırılmasına rağmen girişimlerimiz neticesinde, son döneme kadar sorunumuz kısmen çözülmüş görünsede, ikamet verilirken basılan çalışamaz kaşesi, bütün aileleri mağdur etmiştir.  Burada hükümet nezninde yaptığımız çalışmalarda bu bekleme süresinde oturma hakkı alan ancak çalışamaz kaşesi bulunan kişinin, en az 4 nufuslu ailenin nasıl geçineceği, nasıl barınacağı ve ne yiyip içeceği konusu netleştirilmemiştir. Bu mağduriyetin giderilmesi için bu amaçla kurulan federasyon ve derneklerimizle müştereken çabalarımız devam etmektedir.

3. Doktorların ve Mühendislerin Denklik Problemi:

Vakfımızın yoğun çabaları sonucunda Ahıskalı, Üniversite mezunu yetişmiş, vasıflı mezunlarımızın başta doktorlar ve mühendisler olmak üzere  YÖK’den denklik problemleri çözüldü.

4. Çalışma Hakkı Problemi

Vatandaşlığa geçiş aşamasında şuan 5 yıl olan  bekleme süresince  “ÇALIŞAMAZ” kaşesi vurulan ahıskalılar, bu şartlar altında hayat mücadelesi vermektedirler. vakfımız da bu  durumda olan ailelere , hayırsever kurum ve kuruluşlarında katkısıyla Sosyal yardımlarda bulunmaktadır.  Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmadıkları içinde sosyal güvence haklarındanda mahrum olan ahıskalıların dertlerini sorunlarını ifade etmek için yerel yönetimlerle ve diğer resmi kurumlara ziyaretlerde bulunmaktayız.

5. Emekli Maaşların ve Özlük Hakları

Yaşadığımız ülkeler Başta Türk cumhuriyetler olmak üzere, Sovyetler Birliği ve diğer ülkelerle sosyal anlaşmaları yapılan emeklilik ve özlük haklarımızın verilmesi amacıyla resmi girişimlerde bulunan vakfımız bu çabalarına ara vermeksizin devam etmektedir.

6. Konut Problemi

vatandaşlık Geçen ve İkamet izni alan ahıskalı ailelerin konut sorunlarıda, TOKİ tarafından uygun şartlarda konutlar tahsis edilmesi sağlandı. Diğer şehirlerdede benzeri organizasyonların yapılması için vakfımız  Federason ve diğer derneklerimiz ortak olarak yürütmektedir.

33SA bsk-35 dsc0169911 dsc0171011 IMG_9849 dsc0172111